Reisbegeleidster en fotograaf Heleen stelt zich voor

Hi! Ik ben Heleen Klop, ondernemer, fotograaf, vrouw van Wim, moeder van Daniel en baasje van onze jonge Friese Stabij. Wij wonen centraal in Nederland, in Utrecht. Ik ben dol op uitdagingen en doelen stellen. En reizen begeleiden zie ik zeker als een geweldige nieuwe uitdaging. Sinds dit jaar zal ik reizen gaan begeleiden voor Fotoreisshop. Eerst ga ik mee naar Nepal, een lang gekoesterde wens van me. Het kleurenfestival is een ervaring die ik niet wil missen! Later dit jaar staan er nog andere reizen op de planning.

Ik vind niks leuker dan nieuwe steden ontdekken. Heerlijk verdwalen in de straten van een nieuwe stad. Ik houd van nieuwe culturen, herinneringen maken en vastleggen voor later. Waar ik ga en sta is mijn camera. Als kind had ik al een camera die ik voornamelijk in de vakanties gebruikte. En dan wachten tot de foto’s ontwikkeld waren. Duurde eindeloos! Nu ben ik niet het meest geduldige persoon ter wereld dus met een digitale camera, op de achterkant zien wat je vastgelegd hebt, was zooo welkom voor mij. Er ging een wereld voor me open. Ik kan er mijn creativiteit in kwijt.

Na de Kunstacademie heb ik jaren gewerkt als project manager in de bouw. Tot de economische crisis in 2009 daar een eind aan maakte. Toen was de tijd aangebroken om de sprong te wagen en voor mijzelf te beginnen. Ik wilde mijn droom achterna, een eigen bedrijf hebben en fotograaf worden, en nu in 2023 doe ik dat nog steeds. Ik mag dagelijks doen waar ik heel erg blij van word. En sinds 2014 doe ik dit samen met Wim. We fotograferen samen bruiloften, vullen elkaar aan, en hebben de taken verdeeld in ons bedrijf.

Sinds 2010 deel ik mijn fotografiekennis. Ik geef verschillende fotografieworkshops, masterclasses, sta op fotografiebeurzen en ga ook met cursisten op reis. Zo leuk om anderen deelgenoot maken van mijn enthousiasme en samen deze nieuwe wereld te ontdekken. Ook heb ik diverse NLP trainingen afgerond. Deze nuttige technieken zet ik tijdens mijn workshops en shoots.

Als bruid- en gezinsfotograaf ben ik dagelijks bezig met mijn bedrijf. Ook als ik niet aan een opdracht werk ben ik met fotografie bezig. Het volgen van workshops, trainingen en seminars, contact hebben met collega-fotografen, naar internationale conferenties gaan, is een essentieel onderdeel van mijn eigen ontwikkeling. Ik ben nooit uitgeleerd. Zo ben ik jaren geleden met Damien meegeweest naar een fotoreis in Toscane. Zo leuk is het om gelijkgestemden te ontmoeten. En die ballonvaart is zo geweldig! Om nooit te vergeten.

Ook met mijn eigen vakanties gaat de camera mee en leg ik graag de herinneringen vast. Dan gaat het mij om natuur- en reisfotografie. Al zet ik mijn gezin natuurlijk ook op de foto. Heerlijk om op te laden in een andere omgeving, op ontdekking te gaan, te dwalen door straatjes, markten bezoeken en vooral kijken wat het je brengt. Ik zoek van te voren niet altijd precies uit wat er te zien is. Ik laat me graag verrassen en zo kijk ik altijd met een open, frisse blik. Je maakt mij niet blijer.

Als kind namen mijn ouders (zaten in het onderwijs) ons mee naar de uithoeken van Europa. Als 4 jarige stapte ik al met hen de bergen in en klom ik aan een touw tegen rotsen aan. Door hun lange vakanties waren we vaak van huis, ook de korte vakanties en in de weekenden. Ze bonden de caravan achter de auto, zetten ons kinderen achter in de auto, en gingen op reis. Noorwegen, Frankrijk, Spanje, voormalig Joegoslavië enz. Ik weet zeker dat mijn liefde voor reizen toen is geboren.

Een paar bijzondere reizen die ik de afgelopen jaren mocht maken waren Australië en Nieuw Zeeland. Ik heb daar met mijn gezin en ook alleen rondgetrokken in een camper. Ook Cambodja in 2018 was speciaal. Ook Marokko, Zweden, Noorwegen en IJsland waren bijzonder. De ruimte en rust van de natuur trekt me enorm maar ook de levendigheid en energie van mensen en steden.

En nu mag ik reizen en fotografie nog meer combineren. Het lijkt me superleuk je te ontmoeten tijdens een van de reizen van Fotoreisshop. Laten we op ontdekkingsreis gaan!

Heleen Klop reisbegeleider Fotoreisshop