Reisbegeleider en fotograaf Leon Verbeek stelt zich voor

Al in m’n prille jeugd werd bij mij de kiem gelegd voor 2 dingen die later zo’n belangrijke rol zouden gaan spelen in mijn leven: reizen en fotografie. Vader was werkzaam bij de Koninklijke Luchtmacht en werd regelmatig overgeplaatst, als kind leerde ik zo onder meer het zuiden van de Verenigde staten en Duitsland kennen. In zijn vrije tijd fotografeerde vader veel, ontwikkelde de negatieven zelf en drukte ze vervolgens af in de eigen doka op zolder. Ik keek regelmatig vol bewondering mee bij dit magische proces!

Als tiener kocht ik van het geld dat ik verdiende met mijn krantenwijk zelf een camera, en zo stond ik dan vaak op of in de buurt van de vliegbasis waar vader werkte foto’s te maken met een Soligor 400 mm lens op de analoge Praktica spiegelreflex camera. 

Maar op de middelbare school leerde je vooral veel andere dingen; fotografie was daar eigenlijk alleen een hobby, en de toekomst moest “serieus” zijn en “solide”… Na studies Bedrijfskunde en Informatiemanagement houd ik me dus tegenwoordig overdag veel bezig met de verbinding tussen bedrijfsprocessen en ICT. Dat doe ik bij een woningcorporatie op fietsafstand van ons huis in Nijmegen.

Al die tijd bleef ik natuurlijk wel bezig met fotografie, eind jaren negentig zag ik al snel de mogelijkheden van de toen nieuwe digitale camera’s. Theoretische en praktische kennis hield ik op peil en spijkerde ik bij door het volgen van verschillende trainingen en opleidingen, deed ook actief mee in verschillende fotoclubs. Tegenwoordig gebruik ik zelf meerdere camera’s, ben ook enthousiast over de mogelijkheden van fotograferen en filmen met drones, waarvoor ik sinds 2019 gecertificeerd ben.  Heel prettig dat we tegenwoordig meer en meer mogelijkheden hebben om de gemaakte beelden achteraf goed te kunnen bewerken op tablet en pc, waarbij wat mij betreft hetzelfde geldt als voor de opnames zelf: alles is een kwestie van smaak, maar het is goed als je in ieder geval de kennis hebt om te kunnen doen wat je zou willen doen.

Heerlijk vind ik het om nieuwe plekken te ontdekken, mensen te ontmoeten en bijzondere momenten te beleven. Dat kan in de buurt van waar ik woon, op veel mooie plekken in Nederland, IJsland, Schotland, Spanje en veel andere landen in Europa, of nog verder weg. Noord en Zuid Amerika, Afrika… maar als het dan buiten Europa is, dan is het toch wel vaak het verre oosten. Als ik het heb over “plekken”, dan bedoel ik eigenlijk het geheel; liever rijd of loop ik een hele dag door een mooie omgeving of leuke dorpjes dan dat ik me richt op 1 of 2 echte bezienswaardigheden in een dag, zoals bijvoorbeeld een Eifeltoren of de Niagara waterval.

Een andere passie is muziek. Zelf muziek maken heb ik geprobeerd met verschillende instrumenten, maar dat werd geen succes; te weinig talent en waarschijnlijk ook niet genoeg geduld… Maar luisteren doe ik graag, en als het even kan ook live, in een zaal of bij een festival.

Het is natuurlijk fantastisch dat zowel het reizen als concerten te combineren zijn met fotograferen! Dat doe ik dan ook met veel plezier, en graag deel ik dit met anderen. Ik zie Fotoreisshop als een bloeiende organisatie met frisse ideeën, met een fijn en gevarieerd team van mensen. Zelf denk ik bijvoorbeeld dat het concept van individuele fotoreizen veel zal kunnen bieden in de toekomst. Ten opzichte van de groepsreizen zijn er veel mogelijke voordelen voor bijvoorbeeld stellen waarvan 1 partner niet fotografeert, amateurfotografen die geen behoefte hebben aan fotografische begeleiding, mensen voor wie de data van een groepsreis niet uitkomen, die het in eigen tempo willen doen, er een paar dagen aan vast willen knopen, noem maar op. Geïnteresseerd? Kijk eens naar het overzicht van individuele fotoreizen, regelmatig worden daaraan trouwens weer meer reizen toegevoegd. Meer over mij: www.leonverbeekfotografie.nl

Ik kijk er naar uit je te ontmoeten bij een van de fotoreizen of activiteiten van fotoreisshop.nl.