Reisbegeleider en fotograaf Tom Smit stelt zich voor

Mijn naam is Tom Smit. Arnhemmer van geboorte en in mijn jeugd in Betuwse Elst doorgebracht. Na ruim 30 jaar in Twente te hebben gewoond ben ik ondertussen weer terug in Elst. Rond mijn tiende begonnen met fotograferen, met een camera van 2 gulden 50 uit de speelgoed winkel begonnen met de fotografie en dan met name natuurfotografie/macrofotografie. Later overgestapt naar een analoge Olympus. OM10 en OM40 met allerlei objectieven en flitsers en lichtmeter. Die laatste gebruik ik af en toe nog.  

In 2000 begonnen met de digitale fotografie met een kleine pocket cameraatje. Later overgestapt op Canon en die verzameling is steeds groter geworden.
Buiten de fotografie houd ik me ook bezig met modelbouw in verschillende vormen en technieken.
Daarnaast was ook automatisering/computers een groot interessegebied. Hier heb ik nog nog profijt van alhoewel ik nu vind dat die apparaten het gewoon moeten doen. 🙂
Als inkomstenbron werk ik bij een groot bedrijf als techneut in de automatisering, en daarnaast dus als freelance fotograaf voor mezelf. Samen met mijn huidige partner hebben we een fotografie-bedrijf en een eigen studio in Twente.

Favoriete vorm van fotografie
Echt een favoriete vorm van fotografie heb ik niet. Als er maar techniek bij komt kijken. Modelfotografie trekt me niet heel erg, alhoewel ik wel regelmatig te vinden ben bij dat soort shoots, maar dan als man van de techniek voor mijn partner in crime. Verder ben ik vooral bezig met bv de drone (ROC-Light gehaald enige jaren terug, tegenwoordig A1/A2/A3) en technieken daarmee. Denk bijv. aan panorama’s. Dat laatste wordt overigens steeds makkelijker (maar minder leuk) omdat alles al kant en klaar uit de drone kan komen rollen. Ook technieken als extreme macro, of microfotografie of onderwater fotografie boeien mij zeer maar ook productfotografie. Daarnaast ook wel sport en soms een bruiloft.
Ruim 15 jaar geleden lid geworden van de natuurfotografen vereniging Natuurfocus en daar ook jarenlang een actieve rol vervuld als voorzitter/lid van de activiteitencommissie en later ook bestuurslid. Daar heb ik dan ook Ruud van der Bliek ontmoet en het klikte tussen ons. En dat zelfs toe nu toe.
In de tijd dat we samen in de AC zaten en daar clubuitjes organiseerden kwamen ook de workshops in beeld. Hier heb ik me samen met Ruud op gestort en verschillende workshops gemaakt en ook gegeven binnen en buiten de club. Dat doe ik tot op heden nog steeds. Denk hierbij aan een basiscursus fotografie, maar ook macro, landschap en flitser gebruik, maar ook het maken van focusstacks en panorama’s voordat het overal in de software ingebakken werd.  Zelfs een cursus timelapse maken was een onderdeel.  Het overbrengen van kennis of het fotografisch vlak heb ik altijd met veel plezier gedaan en hopelijk kan het in de nabije toekomst ook weer gaan gebeuren.
Aantal jaren geleden de fotovakschool gedaan en ook gehaald. Ook hierbij lag de nadruk wederom de techniek achter de foto’s en welke technieken kunnen er gebruikt worden om foto’s te maken. Van Drone tot microscoop.
Later samen met Ruud het reizen organiseren opgepakt, waarbij Ruud het leeuwendeel van de organisatie deed, door zijn enorme kennis van mooie locaties. Onze eerste reis samen was die naar Herzegovina. Een duidelijk ondergewaardeerd land door ons Nederlanders.
De reizen zijn nu bij fotoreisshop.nl in het programma opgenomen en wij zijn als reisbegeleiders hier actief.

Favoriete bestemmingen van Tom
Helaas nog niet heel veel bestemmingen aangedaan door allerlei redenen, maar Zuid Afrika stond altijd bovenaan mijn lijstje. In 2020 leek het dan eindelijk toch te gaan gebeuren, maar helaas corona gooide roet in het eten en ondertussen is de reis voor de 3e keer op rij uitgesteld/doorgeschoven. Maar we blijven goede hoop houden.
In 2020 ging de reis naar Italië, Dolomieten, wel door als enige van alle reizen en heb naast de begeleiding ook zelf nog kunnen vliegen aldaar en panorama’s kunnen maken, met en zonder drone. Ook mede dankzij de kennis van Ruud met betrekking tot mooie locaties in de Dolomieten. Wat mij betreft ook zeker een aanrader. Verder ben ik ook nog steeds favoriet van Nederland. Er zijn hier ook dermate veel mooie plekken te vinden waar je rustig hele mooie platen kunt maken. Zowel in de natuur als ook in de bebouwde omgevingen. Dat varieert dan weer van macro, via panorama naar lange sluitertijden etc.

Zoals gezegd voor volgend jaar staat Zuid Afrika weer op de lijst maar ook Nepal, het Holi festival. Maar ook Terschelling. Ook de workshops komen weer beetje op gang en hopelijk komen er ook weer wat meer opdrachten binnen.
Ik kijk er naar uit je te ontmoeten bij een van de fotoreizen of activiteiten van fotoreisshop.nl.
Tom Smit Reisbegeleider