Reisbegeleider en fotograaf Ruud van der Bliek stelt zich voor

Ik ben Ruud van der Bliek, getrouwd met Evelien en woon in Nijverdal, op 200 meter van de prachtige natuur van het nationaal park De Sallandse Heuvelrug. Naast fotografie zijn mijn grootste hobby’s wandelen, reizen en muziek maken met synthesizers.
Vooral reizen was voor mij de aanleiding om me serieuzer in de fotografie te gaan verdiepen. Niet gehinderd door enige kennis, liet ik me door de betrouwbaar ogende plaatselijke fotograaf verleiden tot de aankoop van mijn eerste ‘echte’ fototoestel, een (analoge) Canon spiegelreflex, die toen vooral op de automatische stand bleef staan. Dat merk ben ik tot op de dag van vandaag trouw gebleven, voornamelijk omdat ik in de loop der jaren al zoveel geld had uitgegeven aan goede objectieven.

Favoriete vorm van fotografie
Omdat ik het liefst buiten en in een bergachtige omgeving ben, hou ik me voornamelijk bezig met (berg)landschapsfotografie. De passie voor bergen heb ik al bijna mijn hele leven. Op het moment dat ik als jochie van een jaar of 10 voor de eerste keer op vakantie met mijn ouders naar Luxemburg ging, werd het zaadje geplant en daarna bleven de bergen roepen.
Later werd ik lid van de Nederlandse Bergsport Vereniging (de latere NKBV) en in de tweede helft van de negentiger jaren was ik bestuurslid van de regionale afdeling Oost. Dichter op de bergen kun je in Nederland niet zitten 🙂.
Ruim 15 jaar geleden ben ik lid geworden van de toen net opgerichte Twentse natuurfotoclub ‘Natuurfocus’. Ik kwam er al snel achter dat actief lid zijn van een fotoclub je toegang geeft tot een schat aan kennis en kunde en mooie fotolocaties. Mijn fotografie ging meteen met sprongen vooruit. Later ben ik binnen deze club jarenlang lid geweest van de activiteiten-commissie en van het bestuur. Voor zowel Natuurfocus als voor de NKBV heb ik regelmatig fotografie workshops verzorgd. Als reisbegeleider van Fotoreisshop kan ik opnieuw mijn kennis en ervaring met anderen delen. En ik weet dat ikzelf ook weer het nodige opsteek van de deelnemende fotografen.

Favoriete bestemmingen van Ruud
Om als Nederlander in de bergen te kunnen zijn, ontkom je niet aan reizen. Die reizen, meestal kamperend te voet of per fiets, hebben me op veel mooie en bijzondere plekken in de wereld gebracht. Van het heuvellandschap van Zuid-Limburg, de Alpen, IJsland, de Noorse fjellen en fjorden, de Schotse Highlands, de Patagonische Andes tot de bergen van de Himalaya in Nepal.
Een, misschien wat vreemde, eigenschap van mij is, dat ik al dat moois graag wil delen met anderen. Ik vind het heerlijk om alleen op stap te zijn, maar op bijzondere momenten denk ik vaak weemoedig dat ik op dat moment de enige ben die dat ziet of fotografeert. Dat willen delen met anderen is voor mij de drijfveer om fotoreizen te ontwikkelen naar enkele van die plekken waar ik vaak ben geweest en die ik in mijn hart heb gesloten, de Italiaanse Dolomieten en Nepal.
De Dolomieten zijn uniek en onvergelijkbaar met de rest van de Alpen en voor mij vanuit fotografisch oogpunt de meest veelzijdige Alpenbestemming. Daar zijn is elk jaar weer een feestje en je maakt hier de prachtigste foto’s. Vanuit mijn bergsport ervaring ben ik bekend met berghutten en het was voor mij vanzelfsprekend dat er een hut overnachting in de reis moest komen. Dat is de hooggelegen en gemakkelijk met de kabelbaan bereikbare hut Lagazuoi geworden, met het mooiste uitzicht van de Dolomieten. Laat je niet misleiden door de term hut. Berghotel is vaak een beter passende benaming en ook Lagazuoi is redelijk luxe met een goede keuken.
Nepal heeft voor mij alles in zich wat een verre reis tot een zeer bijzondere beleving maakt. Doordrenkt met cultuur, schitterende natuur, een vriendelijke bevolking en gezegend met de hoogste bergen ter wereld. Vanaf een hoogte van enkele tientallen meters bij de grens met India, klimt het land naar het noorden toe tot een hoogte van bijna 9000 meter op de grens met Tibet. In de afgelopen 25 jaar heb ik daar diverse trektochten gemaakt naar o.a. het basiskamp bij Mount Everest, rond de Manaslu, in het Annapurna gebied en de beklimming van Mera Peak (6450m).
Dat gevoel, die beleving delen met anderen is best lastig, want de meeste fotografen zijn niet te porren voor een zware tenttrektocht van drie weken door het hooggebergte. Daarom heb ik al mijn lokale kennis en ervaring gestopt in twee zeer toegankelijke fotoreizen, die je beide het beste van Nepal bieden, de Hindoeïstische en Boeddhistische cultuur en de Himalaya.

De fotoreis Kleurenfestival, naar Kathmandu en Pokhara, is absoluut geschikt voor elke fotograaf. Vanaf het terras van het hotel in Pokhara kun je prachtige zonsopkomsten en zonsondergangen fotograferen op de meer dan 8000 meter hoge toppen van de Annapurna en Daulaghiri. In beide steden blijven we kaarten volschieten van de middeleeuwse gebouwen, tempels en de kleurrijke Nepalese bevolking. In Kathmandu nemen we (fotografisch) deel aan het Holi festival. Tijdens dit feest gooien de mensen gekleurde poeders en water over elkaar heen. Een groot kleurenspektakel.

De fotoreis Himalaya is voor fotografen die, naast de cultuur van Kathmandu, ook actief geïnteresseerd zijn in de bergen en er niet tegenop zien om daar een paar dagen rond te wandelen. Uiteraard geen zware en hoge trekking, maar korte wandelingen in de foothills achter Pokhara. Genoeg om je het echte berggevoel te laten beleven en met elke dag uitzichten op de witte Himalaya toppen. Dichterbij deze hoge bergen kun je op zo’n relatief eenvoudige en gemakkelijke wijze niet komen. En zonder dat je hoeft te klimmen of met zware spullen te sjouwen.

Ik hoop je heel graag op een fotoreis of een andere activiteiten van de Fotoreisshop te ontmoeten.

Fotograaf Reisbegeleider Ruud van der Bliek Fotoreisshop
Ruud van der Bliek Reisbegeleider